| x*√3 | |
− wysokość | |
| 2 |
| x2*√3 | ||
P = | = ? | |
| 4 |
| x*√3 | ||
x = | + a | |
| 2 |
| x*√3 | ||
x − | = a | |
| 2 |
| √3 | √3 | |||
x(1 − | ) = a | : (1 − | ) | ||
| 2 | 2 |
| a | |||||||||||
x = | |||||||||||
|
| a | 2a | |||||||||
x = | = | = 2a(2+√3) | ||||||||
| 2−√3 |
| [(2a(2+√3)]2*√3 | 4a2(2+√3)2 | |||
P = | = | = a2*(2+√3)2 | ||
| 4 | 4 |
2x−h=a
2x−x√3=a
x*(2−√3)=a /*(2+√3)
x=a*(2+√3)
2x=2a(2+√3)
PΔ=a2(2+√3)2*√3
PΔ=a2*(7+4√3)*√3
PΔ=(7√3+12)a2
==============
r −− dł. promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny
2r√3 −− dł. boku trójkąta , 3r=h, P=3r2√3
z treści zadania
| a(2√3+3) | ||
2r√3−3r=a ⇒ r(2√3−3)=a /* (2√3+3) ⇒ r= | ||
| 3 |