jak obliczyć nierówność???? Plis
Na siebie : na rysunku przedstawiono wykres funkcji ∫<−2,7> →R. Narysuj wykres funkcji g danej wzorem
g(x)=f(x)−3. Wyznacz zbiór rozwiązań nierówności: F(x)*g(x)>0
Wykres narysowałam pytanie jak obliczyć tą nierówność.
Funkcja f(x)=2x+2 dla x∊<−2,0>,
f(X)= −x+2 dla x∊(0,4>
f(x)= 2x−10 dla x(4,7>
3 kwi 14:15
ford:
((2x+2)(2x+2−3)>0 ∧ x∊<−2;0>) ⋁ ((−x+2)(−x+2−3)>0 ∧ x∊(0;4>) ∨ ((2x−10)(2x−10−3)>0 ∧ x∊(4;7>)
3 kwi 15:03
Potrzebuję Pomocy : możesz jaśniej?
3 kwi 15:14
Na siebie : Możesz jaśniej wytłumaczyć?
3 kwi 15:15
Jerzy:
Przecież masz wyłożone "kawa na ławę".Mnozysz te dwie funkcje w poszczególnych przedzialach:
Dla: x ∊ <−2,0> f(x)*g(x) = (2x + 2)*(2x + 2 − 3) >0
itd.
3 kwi 15:18
Na siebie : No i jak policzę to co z tym dalej?
3 kwi 15:20
Jerzy:
Nic. Podasz rozwiąznie jako sumę trzech przedziałów.
3 kwi 15:22
Jerzy:
a) (2x + 2)(2x − 1) > 0 ⇔ x∊(−∞,−1) U (1/2,∞) i część wspólna z przedziałem <−2,0>
i dalej analogicznie
3 kwi 15:26
Na siebie : Skąd masz to ⇔ x∊(−∞,−1) ∪ (1/2, ∞)?
3 kwi 15:34
Jerzy:
Dla tych x jest spełniona nierówność: (2x + 2)(2x − 1) > 0
3 kwi 15:35
Na siebie : Rozpisz to jak byś mógł bo wydaje mi się to nielogiczne
3 kwi 15:40
Jerzy:

Popatrz na wykres.
3 kwi 15:43
Na siebie : No dobra to z tego sobie odczytam ale rozpisz wszystko przed dojściem do wykresu
3 kwi 15:45
Jerzy:
Przecież masz postać iloczynową trójmianu i od razu widać miejsca zerowe: x = − 1 lub x = 1/2
Gałęzie skierowane do góry bo wspóczynnik przy x2 wynosi 4 , czyli jet dodatni.
3 kwi 15:53
Na siebie : Co mam? W życiu nie słyszałem nawet o czymś takim jest dopiero na funkcji liniowej
3 kwi 15:55
Jerzy:
To nie masz podstaw do rozwiazania tego zadania.Która klasa ?
3 kwi 15:57
Na siebie : 1 liceum
3 kwi 15:58