Wyznaczenie prostej na której leży środek okręgu
Kamil: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt M(0,1) i stycznego do prostych o rownaniach
x+y−2=0 i x+y+3=0.
Analizowałem rozwiązania tego zadania i nie rozumiem dlaczego środek okręgu, o który się pytają
w zadaniu leży na prostej y=−x−0,5?
Rozumiem, że odległość od dwóch stycznych równoległych równa jest średnicy i środek okręgu leży
na prostej równoległej do obu stycznych
która przecina środek odcinka łączącego 2 punkty styczne.
Ale dlaczego prosta ta przechodzi równie dobrze przez środek odcinka łączącego punkty (0, 2) i
(0, −3)? Nie potrafię sobie tego wyobrazić, przecież
ten odcinek ma inną długość niż średnica, przynajmniej tak mi wychodzi z rachunków.
Jeśli potrzebny jest rysunek albo moja próba rozwiązania zadania to dodam je później gdy będę
miał dostęp do komputera.
Chodzi tylko o wyjaśnienie wyznaczenia prostej na której leży środek okręgu, reszta jest dla
mnie jasna.
3 kwi 13:50
Tadeusz:
zauważ, że podane proste sa równoległe
3 kwi 13:59
Jerzy:
A o co ci tak mniej więcej chodzi ? Skoro okrąg ma być styczny do dwóch prostych równoleglych,
to jego środek musi leżeć na prostej, która jest jednakowo odległa od tych prostych.
3 kwi 14:02
ICSP: Wybierasz jeden punkt z jednej prostej.
Wybierasz drugi punkt z drugiej prostej.
Po takim wyborze środek twojego odcinka leży w takiej samej odległości od pierwszej prostej jak
i drugiej prostej
Co oznacza, że należy do prostej która jest równo odległa od twoich dwóch prostych.
3 kwi 14:03
ICSP: ale wcale nie oznacza to, że tak wybrany odcinek jest średnią okręgu.
3 kwi 14:04
ICSP:

Środki wszystkich trzech odcinków leżą na przerywanej prostej, ale tylko odcinek niebieski może
być średnicą okręgu
3 kwi 14:06
Jerzy:
Bo jego połowa, to promień okregu.
3 kwi 14:17
Kamil: Już rozumiem. Myślałem po prostu, że prosta między prostymi równoległymi, która jest przecięta
przez środek musi być nachylona pod konkretnym kątem, a jeśli nie jest pochylona pod takim
kątem to
zostaje przecięta w innym punkcie. Wygląda na to, że każda prosta łącząca 2 proste równoległe
jest przecięta dokładnie przez środek.
3 kwi 21:11