:)
zay: Właściciel sklepu muzycznego „Tra−la−la” kupuje w hurtowni płyty zespołu „Emotion” po 30 zł za
sztukę i sprzedaje 56 sztuk miesięcznie, po 50 zł za sztukę. Badania rynku wykazały, że każda
obniżka ceny płyty o 1 zł, zwiększy liczbę sprzedanych płyt o 4 sztuki (miesięcznie).
Sprzedawca chce tak dobrać cenę, aby miesięczny zysk z jej sprzedaży był największy. Oblicz
miesięczny największy zysk właściciela sklepu ze sprzedaży płyty „Emotion”.
3 kwi 13:29
Des:
Dochód miesięczny bez ingerencji:
d = 56*(50−30) = 1020 zł
Dochód w zależności od zmian:
d(x) = (56 + 4x)*(50−x−30)
Trzeba znaleźć x0, dla którego d(x0) osiągnie największą wartość
3 kwi 13:50