styczna
WhiskeyTaster: Jak wyznaczyć wzór prostej stycznej do poziomicy funkcji f(x, y) = sin
√x2 + y2 w punkcie
| | 3π | |
p = (x0, y0) = ( |
| , 2π)? Próbowałem wzorem: |
| | 2 | |
| df | | df | |
| (p)(x − x0) + |
| (p)(y − y0) = 0, jednakże w pochodnych cząstkowych mamy w |
| dx | | dy | |
liczniku cos
√x2 + y2, więc w tym punkcie pochodne cząstkowe przyjmują wartość 0.
Wyznaczyłem styczną do poziomicy w tym punkcie ze wzoru na prostą styczną do okręgu w
konkretnym punkcie, lecz chciałbym wiedzieć, jak to można inaczej zrobić.