Zadanie: Czy dana macierz jest dodatnio określona
llor15: Wyznaczyć wszystkie minory główne macierzy:
| 25 15 20 −15|
| 15 13 20 −15|
| 20 20 48 −4|
|−15 −15 −4 59|
Prosiłbym o dokładne pokazanie jak to rozwiązać ponieważ mam przykład od nauczyciela na którym
nie mam pojęcia skąd wzięły się takie wyniki. Przykład przedstawia się następująco:
|1 2 3|
Macierz A= |2 8 10|
|3 10 22|
Rozwiązanie: A1=det[1]=1 tutaj rozumiem, że wykreślona jest 2,3 kolumna oraz 2,3 wiersz
A2=det|1 2| w tym przypadku została wykreślona kolumna i wiersz 3
|2 8|
A3=det[A]=36 nie wiem dlaczego tutaj liczony jest wyznacznik całej
macierzy
Dodatkowo dlaczego np nie liczy się wyznacznika z wykreśloną pierwszą kolumną i wierszem lub
drugą i drugim wierszem?
3 kwi 12:59