Promień okręgu dopisanego
Elena:

| a+b+c | |
Udowodnij, że promień okręgu dopisanego do przeciwprostokątnej jest równy |
| . |
| 2 | |
| a+b−c | |
Wykazałam, że promień okręgu wpisanego w ten trójkąt równa się |
| jednak mam problem |
| 2 | |
z wyznaczeniem promienia okręgu dopisanego. Nie umiem doszukać się tutaj żadnej zależności..
W jaki sposób można wyznaczyć ten promień? Jakaś wskazówka?
Mila:

Okrąg dopisany do boku AB trójkąta ABC to okrąg,
który jest jednocześnie styczny do tego boku, oraz do przedłużeń boków AC i BC .
środek okręgu dopisanego do boku AB leży na przecięciu dwusiecznej kąta C i kątów zewnętrznych
K,L,M − punkty styczności
x+y=c
b+x=R
a+y=R
b+x+a+y=2R
a+b+c=2R