ciagi
TłumokMatematyczny: Dla jakich wartosci k ciag an jest arytmetyczny i malejacy?
a) an=(k2+2k−1)n+2
2 kwi 23:24
ICSP: Arytmetyczny dla wszystkich k
Malejący gdy k2 + 2k − 1 < 0
czyli
k2 + 2k + 1 < 2
(k + 1)2 < (√2)2
−√2 < k + 1 < √2
−√2 − 1 < k < √2 − 1
2 kwi 23:25
TłumokMatematyczny: a mógłbys wyjasnic czemu jest arytmetyczny dla wszystkich k?
i czy w tym przykładzie będzie tak samo? czy trzeba bedzie wyrzucic −2?
2 kwi 23:47
ICSP: ciąg arytmetyczny przyjmuje postać :
an = An + B
gdzie A i B są dowolnymi liczbami rzeczywistymi (A może być 0)
co więcej dla tak zapisanego ciągu arytmetycznego jego różnica jest równa A:
an + 1 − an = A(n + 1) + B − An − B = A − różnica ciągu
Czyli patrząc na ciąg an = (k2 + 2k − 1)n + 2
widzę, że jest on arytmetyczny (bo "wygląda" jak An + B) i jego różnica jest równa
k2 + 2k − 1. Ponieważ ciąg arytmetyczny jest malejący gdy r < 0 to dostajesz nierówność
k2 + 2k − 1 < 0
2 kwi 23:57
ICSP: Co do b)
Dziedzinę wyznaczasz przed wykonaniem jakichkolwiek przekształceń.
D : k ∊ R \{ −2}
2 kwi 23:58