matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Nierówność funkcji
Eliss9:
Dane są funkcje f
1
(x)=5
2x
+ 2
2x
oraz f
2
(x)=5
x−4
+2
x+2
, R ∍ x Rozwiąż nierówność f
2
(x + 2) ≥ f
1
(
x
2
) Podstawiłem f
2
(x + 2) = 5
x−2
+ 2
x + 4
f
1
(
x
2
) = 5
x
+ 2
x
Zatem: 5
x−2
+ 2
x + 4
≥ 5
x
+ 2
x
5
x
5
−2
+ 2
x
2
4
− 5
x
− 2
x
≥ 0 5
x
(5
−2
− 1) + 2
x
(2
4
− 1) ≥ 0 Co dalej z tym zrobić?
2 kwi 22:13
Szkolniak:
1
5
x
(
−1)>2
x
(1−16)
25
24
−
*5
x
>−15*2
x
25
24
*5
x
<15*2
x
/:5
x
25
24
2
<15*(
)
x
, bo dla x∊R: 5
x
>0
25
5
2
8
(
)
x
>
5
125
2
2
(
)
x
>(
)
3
⇔ x<3
5
5
2 kwi 22:31
a@b:
f(x+2)= 5
2(x+2)
+2
2(x+2)
= 5
2x+4
+2
2x+4
2 kwi 22:33
Eliss9:
Dzieki sliczne Szkolniak
2 kwi 22:37
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick