an
TłumokMatematyczny: Oblicz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego an spełniającego podane warunki.
| | ⎧ | a22 + a42=16 | |
| b) | ⎩ | a3+a5=8 |
|
zrobiłam to tak i proszę o sprawdzenie czy do tej pory jest poprawnie, bo cały czas wychodzi mi
zły wynik
| ⎧ | a22+a22+2r2=16 | |
| ⎩ | a2+r+a2+3r=8 |
|
2 kwi 22:08
ICSP: a
22 + a
42 = 16
a
2 = 0
2 kwi 22:14
Szkolniak: a3+a5=a1+2r+a1+4r=2a1+6r, a to jest równe 8 → a1=4−3r
a42=(a1+3r)2=a12+6a1*r+9r2
a22=(a1+r)2=a12+2a1r+r2
a12+6a1*r+9r2+a12+2a1r+r2=16
2a12+8a1r+10r2=16 ... podstaw tutaj pod 'a1' i masz równanie z jedną niewiadomą 'r'
2 kwi 22:14
a@b:
a3+a5=2a4 ⇒ a4=4
to a22=0 ⇒ a2=0
r=2 i a1= −2
============
2 kwi 22:18
TłumokMatematyczny: czemu nie wychodzi moim sposobem:(
2 kwi 22:19
a@b:
Też wychodzi

a
1= 4−3r
(a
1+r)
2+(a
1+3r)
2=16
(4−2r)
2+(4)
2=16
4−2r=0 ⇒r=2 .... a
1= ...
2 kwi 22:24
TłumokMatematyczny: Okej, a skąd jest a1=4−3r? Przzepraszam, moj mozg juz chyba nie pracuje ..
2 kwi 22:27
a@b:
a3+a5= 8 ⇒ 2a1+6r =8 ⇒ a1=4−3r
2 kwi 22:28
TłumokMatematyczny: już wiem.
2 kwi 22:29
TłumokMatematyczny: dziękuję.
2 kwi 22:29
a@b:
Na zdrowie
2 kwi 22:30