Ciąg
Szkolniak: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Podaj ogólny wyraz an następującego ciągu: 1, |
| , 1, |
| , 1, |
| ,... |
| | 2 | | 3 | | 4 | |
| | 1 | |
an= |
| pasuje tylko dla parzystych − jak przy nieparzystych indeksach zapewnić zawsze |
| | n | |
jedynkę?
2 kwi 21:15
Leszek: an = 1/n , nie pasuje do niczego bo dla wyrazu szostego a6 = 1/6 ? ?
2 kwi 21:28
2 kwi 21:34
Szkolniak: Rzeczywiście..
W takim razie jestem w stanie zapisać to w ten sposób
a
2n+1=1
Pytanie czy da radę za pomocą jednego wzoru?
2 kwi 21:34
ICSP: | | | | 2 | | 2 | | (1 + |
| ) + (−1)n( |
| −1) | | | n+2 | | n+2 | |
| |
an = |
| |
| | 2 | |
2 kwi 21:42
Szkolniak: ICSP jest jakaś główna myśl, którą się kierowałeś czy tak z marszu patrzyłeś co się dzieje
i budowałeś wzór?
2 kwi 22:17
ICSP: a,b,a,b,a,b,a,b,...
| | (a+b) + (−1)n(b−a) | |
cn = |
| |
| | 2 | |
Wystarczy dobrać dobra a oraz b.
2 kwi 22:55