Funkcja kwadratowa
maciej:
Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=(3−m)x2+mx−m przyjmuje wartości ujemne dla
każdego x ∊ R?
Mam pytanie co do tego zadania, gdyż znalazłem kilka odpowiedzi w internecie i zastanawia mnie
jedna rzecz − dlaczego nie bierzemy pod uwagę sytuacji że m = 3 i występuje funkcja liniowa?
Wszystkie rozwiązania biorą pod uwagę tylko a < 0 i Δ < 0. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć
dlaczego? A może to te rozwiązania są błędne?
2 kwi 21:05
ite: Dla m=3 funkcja będzie mieć postać f(x)=3x−3, a ta funkcja przyjmuje wszystkie wartości
rzeczywiste.
2 kwi 21:08
Szkolniak: m=3 ⇒ f(x)=3x−3
Narysuj sobie daną funkcję i zobaczysz, że dla x>1 funkcja przyjmuje wartości dodatnie − co już
nam nie pasuje, odnosząc się do treści zadania
2 kwi 21:09
maciej: Mhm, czyli nie bierzemy pod uwagę tego że ta funkcja liniowa przechodzi przez oś OX i w pewnym
momencie wszystkie wartości będa ujemne, bo chcemy aby to cała funkcja je przyjmowała −
dlatego szukamy parametru dla którego taka sytuacja zachodzi? Czy dobrze rozumuję?
2 kwi 21:20
WhiskeyTaster: maciej, patrz co masz zapisane w poleceniu: dla każdego x ∊ ℛ. Wobec tego nie jest ważne,
że dla nieskończonej ilości argumentów f(x) < 0. Ważne jest, że mamy przynajmniej jeden
argument x taki, że f(x) > 0. I to już nam wszystko psuje, bo w warunkach zadania funkcja ma
przyjąć wartości ujemne dla każdego argumentu x. I właśnie z tego powodu dla m = 3 funkcja nie
spełnia warunków zadania.
2 kwi 21:25
Szkolniak: m=3 by pasowało gdyby wyszła ci funkcja postaci f(x)=a, gdzie a<0
2 kwi 21:27
Maciek: dziękuję za pomoc
3 kwi 00:41
janek191:
3 − m <0
Δ < 0
3 kwi 12:56