prawdop.
Patryk: Cześć,
Mam takie zadanko:
W dwóch identycznych portfelach znajdują się banknoty. W pierwszym portfelu jest 6 banknotów
100−złotowych i 3 banknoty 50−złotowe, a w drugim są 3 banknoty o nominale 100zł i 7 banknotów
o nominale 50zł. Z losowo wybranego portfela wyjmujemy dwa banknoty. Sprawdź, czy
prawdopodobieństwo wyjęcia z portfela 150zł jest większe od 0,5.
Wychodzi mi inny wynik niż tez w odpowiedziach i nie wiem gdzie mam błąd, prosiłbym o
sprawdzenie, poprawny wynik to: 29/60
Ja narysowałem sobie dwa drzewka dla obydwu portfeli i wyszło mi:
| | 6 | | 3 | | 21 | | 7 | | 29 | |
P(A) = |
| + |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 24 | | 12 | | 90 | | 30 | | 30 | |
Dwa pierwsze ułamki dla pierwszego portfela a dwa kolejne dla drugiego portfela.
2 kwi 20:27
Jack: pomnoz oba razy 1/2 bo prawdopodobienstwo ze skorzystasz z pierwszego
portfela wynosi 1/2, tyle samo co prawdopodobienstwo wyjecia z drugiego portfela
2 kwi 20:50
wredulus_pospolitus:
| | 6*3 | | 1 | | 7*3 | | 1 | | 1 | | 7 | | 29 | |
P(A) = |
| *2* |
| + |
| *2* |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 9*8 | | 2 | | 10*9 | | 2 | | 4 | | 30 | | 60 | |
Ponieważ NIE UWZGLĘDNIŁEŚ w drzewku (bądź przy liczeniu) prawdopodobieństwa (1/2) wyboru danego
portfela

I dlatego wyszło Ci dwa razy za dużo
2 kwi 20:51
Patryk: No taaak, jeszcze wybór portfela, nie pomyślałem o tym, dzięki!
2 kwi 20:51