wyznacz równanie wspólnych stycznych
3003: Wyznacz równanie wspólnych stycznych do krzywych x2+y2=2 i 8y−x2=0.
2 kwi 20:12
2 kwi 21:06
Des: W takim lesie jeszcze nie byłem.. może ktoś pokaże łatwiejsze podejście
2 kwi 21:11
WhiskeyTaster: A druga nie będzie y = −x − 2? Z symetrii.
2 kwi 21:16
Des: Będzie
2 kwi 21:17
3003: @Des wydaje mi się, że to jakiś przykładowy arkusz z operonu
2 kwi 21:20
Mila:
| | 1 | |
f(x)= |
| x2 , g(x)=−√2−x2 |
| | 8 | |
1)
2) P=(x
0,y
0) − punkt styczności z wykresem funkcji f(x)
y=f'(x
0)*(x−x
0)+f(x
0)
3) Q=(x
1,y
1) − punkt styczności z wykresem funkcji g(x)
| | x1 | |
y= |
| *(x−x1)−√2−x12 |
| | √2−x12 | |
| | x1 | | −2 | |
y= |
| *x+ |
| |
| | √2−x12 | | √2−x12 | |
4)
| 1 | | x1 | |
| x0= |
| − jednakowe wsp. kierunkowe stycznej |
| 4 | | √2−x12 | |
| | 4x1 | | 1 | | −2 | |
x0= |
| i − |
| x02= |
| |
| | √2−x12 | | 8 | | √2−x12 | |
stąd
x
1= 1 lub x
1=−1
| | 4 | | 1 | |
x0= |
| =4 , f(4)= |
| *42=2⇔P= (4,2), Q=(1,1) |
| | √2−1 | | 8 | |
| | 1 | |
styczna : y= |
| *4*(x−4)+2 |
| | 4 | |
y=x−2
lub
x
0=−4, P'=(−4,2),Q'=(−1,1)
y=−x−2
==================
2 kwi 22:55
Des: No właśnie, bez pochodnej g(x) chyba się nie obejdzie... pytanie tylko:
Skąd maturzysta ma wiedzieć jak się różniczkuje funkcje złożone?
2 kwi 23:23
Mila:
Q=(1,−1), Q'=(−1,−1)
3 kwi 00:15