Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa:
michał: | | 3n2−n | |
Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa: |
| |
| | 2 | |
Dla jakich k, wyrazy a
k, a
k−4,a
k−20, tworzą ciąg geometryczny?
2 kwi 19:32
Des:
| | 3n2−n | | 3(n−1)2−(n−2) | |
an = Sn − Sn−1 = |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | |
a
n = 3n−2
| 3(k−4) − 2 | | 3(k−20) − 2 | |
| = |
| ⇒ k = ... |
| 3k−2 | | 3(k−4) − 2 | |
2 kwi 19:42
wredulus_pospolitus:
| | 3*4 − 2 | |
a2 = S2 − a1 = |
| = 5 |
| | 2 | |
a
2 − a
1 = r = 4
więc:
a
n = 5n − 4
więc sprawdzasz kiedy:
a
k = 5k − 4
a
k−4 = 5(k−4) − 4
a
k−20 = 5(k−20) − 4
spełniają warunek dla ciągu geometrycznego (bo rozumiem, że te trzy wyrazy mają być KOLEJNYMI
wyrazami ciągu geometrycznego, tak


)
2 kwi 19:43
michał: Tak wredulus
2 kwi 19:44
wredulus_pospolitus:
Des ... popraw wyliczenie an
2 kwi 19:44
michał: r powinno Ci wyjść 3, zapomniałeś "−1"
2 kwi 19:45
Tadeusz:
S1=a1=1
S2=5
a2=4
r=3
ak=1+3(k−1)=3k−2
ak−4=3k−14
ak−20=3k−62
(3k−2)(3k−62)=(3k−14)2 itd
2 kwi 19:47
wredulus_pospolitus:
michał .... r = 4
ale faktycznie ... też się pierdyknąłem z wyznaczeniem an
an = 1 + (n−1)*4 = 4n − 3
2 kwi 19:47
a@b:
an=3n−2
2 kwi 19:53
michał: wredulus
S1=3−1/2=1
S1=a
1=1
| | 3*4−2 | | 12−2 | | 10 | |
S2= |
| = |
| = |
| =5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
S
2=a1+a2
a
2=S
1−a
1
a
2=5−1=4
r=a
2−a
1=4−1=3
2 kwi 20:14
michał: a2=S2−a1*
2 kwi 20:15
michał: Ale chyba widzisz, że r=3
2 kwi 20:16
michał: @Tadeusz wychodzi −2/3, wiec raczej nie
2 kwi 20:32
a@b:
Odp: k= −2/3
bo wtedy : −4,−16,−64 −−− tworzą ciąg geom
2 kwi 22:00
czarniecki: Jak wskaźnik może być ujemny i jeszcze nie naturalny?
2 kwi 22:06
a@b:
No racjaaaaaaaaa

Wniosek : takie k nie istnieje
2 kwi 22:09