r2(1+cosα) | ||
Wykaż, że pole trójkąta równoramiennego jest opisane wzorem P= | , | |
tgα2*cosα |
a+2b | ||
PΔ= | *r | |
2 |
α | r | 2r | |||||||||||||||||||
1) W ΔBDO: tg | = | ⇔a= | |||||||||||||||||||
2 |
|
|
0.5α | a |
| ||||||||||
cosα= | ⇔b= | = | ||||||||||
b | 2cosα | 2cosα |
r | |||||||||||
b= | |||||||||||
|
| ||||||||||||||
PΔ=r* | ||||||||||||||
2 |
r2*(cosα+1) | |||||||||||
PΔ= | |||||||||||
|
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |