matematykaszkolna.pl
styczna ola: czy styczna do y = xlnx w xo = e to y = e
2 kwi 18:56
Des: y = 2(x − e) + e = 2x − e
2 kwi 18:59
Jerzy: @ola,jak to policzyłaś ?
2 kwi 19:05
wredulus_pospolitus: Jerzy ... zapewne podstawiła x = e za zmienna 'x' we wzorze pochodnej
2 kwi 19:11
Jerzy: No to jakim cudem ma f’(x0) = 0 ?
2 kwi 19:18
wredulus_pospolitus: Nie Jerzy ... zobacz: xo = x = e y = f'(xo)*(x − xo) + f(xo) = 2*(e − e) + e = e
2 kwi 19:20
wredulus_pospolitus: no bo jak policzyła f'(x) = 1 + lnx to przecież podstawiała x = e no to z rozmachu podstawiła wszędzie emotka
2 kwi 19:21
Jerzy: No to nie we wzorze pochodnej, tylko we wzorze stycznej.
2 kwi 19:24
wredulus_pospolitus: heh ... źle napisałem ... chodziło mi o wzór stycznej oczywiście emotka
2 kwi 19:46
ola: normalnie tu podstawiłam: https://matematykaszkolna.pl/strona/379.html x= e
2 kwi 20:05
wredulus_pospolitus: no i właśnie o tym pisałem ... NIE ... nie podstawiasz x = e
2 kwi 20:15
ola: tylko co?
2 kwi 20:26
Jerzy: @ola, napisałaś wczoraj,że masz „dwa dni”. Do czego ? Skaczesz po całkach,stycznych,a nawet zahaczyłaś o równanie różniczkowe.Nie łap „6 srok za ogon”.
2 kwi 20:31
ola: niestety musze całki umiem. równania opanowuję.. teraz zapytałam o styczną a wy.... jak zwykle zlatuje sie najpierw stado i pisze swoje uczone uwagi, nie pomocne nikom a jak człowiek ciągnie coś sam dalej to już ŻADEN nie pomaga, bo czekacie tylko na świeże mięso Ty tez, zamiast mi pomóc w równaniu rózniczkowym , to. co mi poradziłes? o kant dupy taką pomoc
2 kwi 20:34
Jerzy: Do wróć do tego równania i zobacz,co i napisałem dzisiaj przed południem.
2 kwi 20:39
wredulus_pospolitus: olu ... pierwszy post w tym temacie podaje Ci PRAWIDŁOWE równanie szukanej stycznej Więc coś nie tak z tymi srokami, nie sądzisz
2 kwi 20:40
Jerzy: * równania różniczkowego: y’ + y = cosx
2 kwi 20:41