styczna
ola: czy styczna do y = xlnx w x
o = e
to y = e
2 kwi 18:56
Des:
y = 2(x − e) + e = 2x − e
2 kwi 18:59
Jerzy:
@ola,jak to policzyłaś ?
2 kwi 19:05
wredulus_pospolitus:
Jerzy ... zapewne podstawiła x = e za zmienna 'x' we wzorze pochodnej
2 kwi 19:11
Jerzy:
No to jakim cudem ma f’(x0) = 0 ?
2 kwi 19:18
wredulus_pospolitus:
Nie Jerzy ... zobacz:
x
o = x = e
y = f'(x
o)*(x − x
o) + f(x
o) = 2*(e − e) + e = e
2 kwi 19:20
wredulus_pospolitus:
no bo jak policzyła f'(x) = 1 + lnx
to przecież podstawiała x = e
no to z rozmachu podstawiła wszędzie
2 kwi 19:21
Jerzy:
No to nie we wzorze pochodnej, tylko we wzorze stycznej.
2 kwi 19:24
wredulus_pospolitus:
heh ... źle napisałem ... chodziło mi o wzór stycznej oczywiście
2 kwi 19:46
2 kwi 20:05
wredulus_pospolitus:
no i właśnie o tym pisałem ... NIE ... nie podstawiasz x = e
2 kwi 20:15
2 kwi 20:26
Jerzy:
@ola, napisałaś wczoraj,że masz „dwa dni”. Do czego ? Skaczesz po całkach,stycznych,a nawet
zahaczyłaś o równanie różniczkowe.Nie łap „6 srok za ogon”.
2 kwi 20:31
ola: niestety musze
całki umiem. równania opanowuję..
teraz zapytałam o styczną a wy....
jak zwykle zlatuje sie najpierw stado i pisze swoje uczone uwagi, nie pomocne nikom
a jak człowiek ciągnie coś sam dalej to już ŻADEN nie pomaga, bo czekacie tylko na świeże mięso
Ty tez, zamiast mi pomóc w równaniu rózniczkowym , to. co mi poradziłes?
o kant dupy taką pomoc
2 kwi 20:34
Jerzy:
Do wróć do tego równania i zobacz,co i napisałem dzisiaj przed południem.
2 kwi 20:39
wredulus_pospolitus:
olu ... pierwszy post w tym temacie podaje Ci PRAWIDŁOWE równanie szukanej stycznej
Więc coś nie tak z tymi srokami, nie sądzisz

2 kwi 20:40
Jerzy:
* równania różniczkowego: y’ + y = cosx
2 kwi 20:41