geometria
Jakub: W trójkącie równoramiennym ABC boki mają długość IACI=IBCI=10√3 cm, IABI=20cm. Punkty D,E są
odpowiednio środkami ramion AC I BC tego trójkąta. Wyznacz obwód trójkąta AED.
2 kwi 18:45
Mila:
2) AE jest środkową Δ
Środkowe Δprzecinają się w jednym punkcie i dzielą w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka
W ΔCFE: |CF|=h
h
2+|FB|
2=|BC|
2
h
2=(10
√3)
2−10
2, h
2=200
h=10
√2
3)
w ΔAFS:
3x=5
√11
|AE|=5
√11
4) ob
ΔAED=5
√11+10+5
√3=5*(
√11+
√3+2}
==================
długość środkowej możesz obliczyć z wzoru:
2 kwi 19:17