Współrzędne sferyczne i walcowe
Naironio: Obliczyć za pomocą współrzędnych cylindrycznych lub sferycznych całkę w zbiorze (V)
ograniczonym powierzchniami, których równania podano obok calki (a, b, h− stałe dodatnie, a>b,
(v) jest zbiorem wypukłym.
Mam problem ze stwierdzeniem, których współrzędnych użyć i jak rozpoznać to po równaniu

a) ∫∫∫y
2 dx dydz; z=0 z=h x
2+y
2=a
2
B) ∫∫∫(x
2+y
2)dxdydz; z=pierwiastek z (x
2+y
2) x
2+y
2+z
2=a
2
2 kwi 18:43
Leszek: Rozpoznasz jak zrobisz rysunek w ukladzie wspolrzednych (x,y,z)
A) poniewaz : x2 +y2 = a2 to jest to walec o osi z i promieniu a ograniczonym z dolu
Z= 0 , z gory z= h , wiec wspolrzedne walcowe
B) x2 + y2 + z2 = a2 , jest to sfera o srodku (0,0,0,) i promieniu a
Z= √ x2 + y2 , jest to stozek o osi z , czyli wspolrzedne sferyczne , w praktyce
biegunowe
2 kwi 21:11
Naironio: A jak prawidłowo wykonać ten rysunek? W praktyce wygląda to tak, że rysuję osie i nie wiem co
dalej
3 kwi 13:16