geometria
Julia: W trójkąt równoramienny ABC o podstawie AB wpisano okrąg. Punkt D jest punktem styczności tego
okręgu z ramieniem BC. Wiadomo, że IBDI=5cm, IDCI=6cm. Oblicz obwód trójkąta ABC. Odpowiedź
uzasadnij, powołując się na odpowiednie twierdzenie.
2 kwi 18:33
an: w czym problem
2 kwi 20:02
Godzio:
| | 11 | | h | |
Z podobieństwa: |
| = |
| |
| | h − r | | 6 | |
| | h2 − 66 | |
66 = h2 − hr ⇒ r = |
| |
| | h | |
Z Tw. Pitagorasa:
6
2 + r
2 = (h − r)
2
36 + r
2 = h
2 − 2hr + r
2
36 = h
2 − 2hr
36 = h
2 − 2h
2 + 132
h
2 = 96
h = 4
√6
a
2 = 100
a = 10
Obw = 10 + 11 + 11 = 32
2 kwi 20:07
an:

Po co te obliczenia, to co na rys.p/w wynika z warunków zadania i .... twierdzenie
2 kwi 23:28