Zadania z planimetrii
acidkg:

Cześć mam takie dwa zadanka do zrobienia
1.Oblicz stosunek pola trójkąta równobocznego opisanego na okręgu do pola trójkąta
równobocznego wpisanego w ten okrąg.
2.W okręgu dane są cięciwy AB i CD, gdzie AB = 7 oraz CD =1. Proste zawierające te cięciwy
przecinają się w punkcie P takim, że
PB = 3
(zobacz rysunek). Odcinek
DP
ma długość:
2 kwi 18:09
PW: 2.
Twierdzenie o siecznych okręgu.
2 kwi 19:12
silnia: No i jak to zrobić?
3*7 = x *1
x =21, a w kluczu mam x=5
21 mar 19:46
21 mar 19:56
Mila:
|PC|*|PD|=|PA|*|PB|
(x+1)*x=(3+7)*3
x2+x=10*3
x2+x−30=0, x>0
rozwiąż.
21 mar 20:02
===:
Tak wyglądają "korki" .........u silnia
21 mar 20:02