logarytmy
ula: Maturalne
Niech a,b bedą rozwiązaniami równania
x2−(3+ 2√log2 3− 3√log3 2 )x+2=0.
Oblicz ile wynosi w najprostszej postaci wartość 2(a+b)−a*b.
2 kwi 16:39
janek191:
Wzory Viete'a
2 kwi 16:46
ula: A ja mam w odpowiedzi że 2 to błąd w odpowiedzi
2 kwi 17:23
ula: A skąd tam wyszło np √3 możesz objaśnić?
2 kwi 17:25
ICSP: 2√log2 3 = 3√log3 2 // √log2 3
2log2 3 = 3√log3 2 * log2 3
3 = 3
czyli jak widać liczby 2√log2 3 oraz 3√log3 2 są równe.
2 kwi 17:48
Mila:
Źle odczytałam.
2 kwi 18:03
ula: A jak powinno być czytelniej zapisane
2 kwi 18:04
ICSP: Wnioskiem z mojego wpisu z 17:48 jest następująca postać równania:
x2 − 3x + 2 = 0
możesz obliczyć pierwiastki albo wykorzystać wzory Viete'a.
Twój wybór.
2 kwi 18:14
Mila:
Można tak:
1) m=2
√log2(3), n=3
√log3(2)
2)
m=2
1/√log3(2) / logarytmujemy obustronnie
| | 1 | | log3(2)*√log3(2) | |
log3(m)= |
| *log3(2)= |
| |
| | √log3(2) | | log3(2) | |
log3(m)=√log3(2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3)
log
3( n)=
√log3(2)*log
3(3)
log3( n)=√log3(2)⇔m=n
==============
2
√log2(3)−3
√log3(2)=0
4) a+b=3+2
√log2(3)−3
√log3(2)
2(a+b)=2*(3+0)=6
2(a+b)−2=6−2=4
=================
2 kwi 18:44