Prosta o równaniu y = − 3/2x + 3 przecina oś x w punkcie A oraz oś y w punkcie B
Nah: Prosta o równaniu y = − 3/2x + 3 przecina oś x w punkcie A oraz oś y w punkcie B. Oblicz
odciętą punktu C leżącego na osi x, wiedząc, że jest ona większa od odciętej punktu A oraz
pole trójkąta ABC jest równe 6. Wykonaj odpowiedni rysunek w układzie współrzędnych.
2 kwi 15:41
Szkolniak: A=(2,0), B=(0,3), C=(x,0) i x>2
P
ABC=6
| | 1 | | 3 | |
PABC= |
| |−2*0−3(x−2)|= |
| |x−2| |
| | 2 | | 2 | |
| 3 | |
| |x−2|=6 ⇔ |x−2|=4 ⇔ x∊{−2,6} |
| 2 | |
x>2, stąd: x=6
2 kwi 15:50