Uzasadnij
Artur: Uzasadnij, że dziesiętny zapis liczby 1231231232 + 3693693692 ma o jedną liczbę więcej niż
dziesiętny zapis 1231231232
Mogę prosić o pomoc?
2 kwi 14:58
ABC:
(369369369)2=9*(123123123)2 wykorzystaj to
2 kwi 15:14
Michał: Mnożymy to wszystko razy 9?
2 kwi 15:21
PW: Chyba o jedną cyfrę więcej.
2 kwi 15:24
Michał: W zadaniu jest liczba

)))))))
2 kwi 15:29
PW: No to brawa dla autora.
2 kwi 15:33
Michał: Czyli pomoże mi ktos to rozwiązać?
mam wymnożyć przez 9?
2 kwi 15:36
PW: Nie, badana suma jest równa x2 + (3x)2 = 10x2, jeżeli tę mniejszą liczbę oznaczyć jako x.
2 kwi 15:38
Michał: Mógłbyś mi prosze zrobić to do końca?
2 kwi 15:45
Mila:
1)
3692=[3*123]2=9*1232
3693692=[3*`123123]2=9*1231232
3693693692=[3*123123123]2=9*1231231232
2)
1231231232 + 3693693692 =1231231232+9*1231231232=10*1231231232
wynik tego działania ma o jedną cyfrę więcej niż wartość potęgi 1231231232
2 kwi 15:49
PW: No przesadzasz. Piszesz komentarz słowny: Mnożenie liczby (w tym wypadku x2) przez 10 oznacza
dopisanie cyfry 0 na końcu jej zapisu dziesiętnego.
2 kwi 15:50
Michał: Dziękuje
2 kwi 15:50
PW: Milu, to była uwaga do
Michała, który miał już rozwiązanie podane na tacy, tylko nie
umiał go "sprzedać"
2 kwi 15:52
ABC: No sorry Winnetou ale ja wyrabiam 200% normy w nauczaniu zdalnym, nie mam czasu na pełne
rozwiązania
2 kwi 16:03
Mila:
Brawo,
ABC
2 kwi 16:09
ite: To czekasz na kwarantannę jak na wybawienie...
2 kwi 20:28