Zbieżność jednostajna
Szerszeg: Zbadaj zbieżność jednostajną:
| | x+x2 | |
f(x)=n+1√n+1( |
| )n na x∊[−1,1] |
| | 2 | |
| | 1 | |
Uzyskuję, że dla x−>−1+ lim = 0, dla x−>1− lim =n+1√n+1( |
| )n |
| | 2 | |
Powinienem teraz badać:
| | x+x2 | | 1 | |
sup|f(x)=n+1√n+1( |
| )n na x∊[−1,1] − n+1√n+1( |
| ) n|  |
| | 2 | | 2 | |
Czy znajdę coś prostszego?
2 kwi 14:09
Szerszeg:
2 kwi 16:10
Adamm:
fn(x) → 0 dla x∊[−1, 1), 1 dla x = 1
Gdyby był zbieżny jednostajnie, to do funkcji ciągłej.
2 kwi 16:19
Szerszeg: Hm... Czyli nie jest zbieżny jednostajnie? Mógłbyś rozwinąć swoją myśl? Nie rozumiem Twojego
zapisu. Czy piszesz o zero jako o granicy, do której zmierza ciąg funkcji?
2 kwi 16:46