prawdopodobieństwo - Bernoulliego
Karolina: Z urny zawierającej 2 kule białe i 3 czarne losujemy pięć razy po dwie kule, zwracając je za
każdym razem do urny. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania trzy razy pary kul o
różnych kolorach.
(Prawdopodobieństwo sukcesu w jednym doświadczeniu należy obliczyć przy pomocy kombinacji.)
2 kwi 13:57
Jerzy:
Zanim zastosujesz schemat Bernoulliego musisz policzyć prawdopodobieństwo sukcesu
i porażki.
2 kwi 13:59
Jerzy:
Oczywiście przy jednym losowaniu.
2 kwi 14:01
Jerzy:
| | 2*3 + 3*2 | |
p − sukces : p = |
| |
| | 5*4 | |
q − porażka: q = 1 − p
i podstawiasz do wzoru schematu B.
2 kwi 14:14
Karolina: Dziękuję ci Jerzy, za podpowiedzi, dalej już sobie poradziłam końcowy wynik, to ≈ 0,2304
2 kwi 14:20
Jerzy:
Nie chce mi się tego liczyć
2 kwi 14:22
Jerzy:
Tylko teraz zauważyłem,że sukces trzeba było liczyć z kombinacji. Potrafisz ?
2 kwi 14:25
Jerzy:
Tylko teraz zauważyłem,że sukces trzeba było liczyć z kombinacji. Potrafisz ?
2 kwi 14:25
Karolina: Zrobiłam to tak: C = (2 po 1) * (3 po 1) = 6
2 kwi 14:29
2 kwi 14:30
Karolina: Dokładnie tak, q = 4/10, n =5, k =3 i później już tylko do wzoru.
2 kwi 14:31
Jerzy:
2 kwi 14:33
Karolina: Korzystając z okazji mam jeszcze jedno zadanie:
W laboratorium przeprowadza się doświadczenie, otrzymując poprawny wynik przeciętnie
jeden raz na dziesięć prób. Oblicz najbardziej prawdopodobną liczbę poprawnych wyników
doświadczenia, jeżeli przeprowadzimy je sto razy.
I zrobiłam takie obliczenia:
n = 100
p = 1/10 = 0,1
( n +1 ) * p − 1 = (100 + 1) * 0,1 − 1 = 10,1 − 1 = 9,1
Czy o to chodziło ? Wciąż jeszcze się uczę schematów Bernoulliego
2 kwi 14:38