Rozwiąż nierówność trygonometryczną. Proszę szybko
To ja:
2cos3x−cos2x−cosx>0
W przedziale <−π;2π>
2 kwi 13:21
Jerzy:
Wykorzystaj: cos2x = 2cos2x − 1 , potem podstawienie: cosx = t i |t| ≤ 1
2 kwi 13:26
To ja: Przedział wychodzi (−√2/2; √2/2) u (1,∞)
Mógłbym odpowiedź? Byłbym wdzięczny!
2 kwi 13:35
PW: 2cos
3x − 2cos
2x − (cosx − 1) > 0
2cos
2x(cosx − 1) − (cosx − 1) > 0
(cosx − 1)(2cos
2x − 1) > 0.
Jeżeli
(1) cosx = 1,
to nierówność jest fałszywa − nie są rozwiązaniami 0 ani 2π.
Dla pozostałych x jest cosx − 1 < 0, po podzieleniu obu stron przez ten czynnik otrzymamy
nierówność równoważną
2cos
2x − 1 < 0, x∊<−π, 2π> \ {0, 2π}
(
√2cosx − 1)(
√2cosx + 1) < 0
| | 1 | | 1 | |
− |
| < cosx < |
| , x∊<−π, 2π) \ {0} |
| | √2 | | √2 | |
i popracuj nad tym dalej (dobrze byłoby posłużyć się wykresem).
Zadanie nie należy do "łatwiutkich".
2 kwi 15:22