Proszę również o napisanie rozwiązań
teddy: 1. Znajdź współrzędne obrazów punktu A=(4,2) w symetrii względem punktu S=(1,3) i w symetrii
względem prostej x=1.
2.Wyznacz równanie prostej równoległej do prostej −x+5y−3=0 przechodzącej przez punkt A=(−5,4)
3. Sprawdź czy punkty A=(1,−2), B=(2,−6), C=(−3,6) są współliniowe.
4.Znajdź równanie symetralnej odcinka AB, jeśli: A=(−2,6), B=(2,4).
5.Dla jakiej liczby a proste o równaniach (3a−1)x+y−4=0 oraz 2x+4y−5=0 są prostopadłe?
6.Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(−3,−3), B=(1,5) i C=(0,−5). Wyznacz współrzędne drugiego
końca wysokości poprowadzonej z wierzchołka C do boku AB.
2 kwi 10:56
teddy: bardzo pilne, proszę o pomoc
2 kwi 11:09
ford:
Zad. 1
Niech B = (x
B; y
B) − obraz punktu A w sym. względem punktu S
C = (x
C; 2) − obraz punktu A w sym. względem prostej x=1
2 = 4+x
B
6 = 2+y
B
x
B = −2
y
B = 4
B = (−2; 4)
A = (4; 2), S
p = (1; 2), C = (x
C; 2)
2 = 4+x
C
x
C = −2
C = (−2; 2)
Zad. 2
−x+5y+C = 0 − szukana prosta
A = (−5; 4), więc x=−5, y=4
−(−5)+5*4+C = 0
5+20+C = 0
C = −25
−x+5y−25 = 0 − szukana prosta
Zad. 3
prosta AB:
y=ax+b
{−6=2a+b
{−2=a+b
{−6=2a+b
{2 = −a−b
−−−−−−−−−−−−−
−4 = a
−2 = a+b
−2 = −4+b
b = 2
AB: y=−4x+2
C = (−3;6)
6 = −4*(−3)+2
6 = 12+2
6 = 14 − nieprawda
punkty A, B, C nie leżą na jednej prostej
Zad. 4
y = a
2*x+b
2 − szukana symetralna
| | 4−6 | | −2 | | 1 | |
a1 = |
| = |
| = − |
| |
| | 2+2 | | 4 | | 2 | |
a
1*a
2 = −1
a
2 = 2
y = 2x+b
2 − szukana symetralna
x
S = 0, y
0 = 5
S = (0; 5)
do równania y=2x+b
2 wstawiamy x=0, y=5, wyliczamy b
2
5=2*0+b
2
5=b
2
y=2x+5 − szukana symetralna
Zad. 5
A
1 = (3a−1)
B
1 = 1
A
2 = 2
B
2 = 4
proste są prostopadłe, gdy A
1*A
2+B
1*B
2 = 0
(3a−1)*2 + 1*4 = 0
6a−2 + 4 = 0
6a = −2
Zad. 6
y = a
2*x+b
2 − prosta zawierająca wysokość poprowadzoną z wierzchołka C
C = (0; −5) więc −5 = a*2*0+b
2 zatem −5=0+b
2
b
2 = −5
y = a
2*x−5
| | yB−yA | | 5+3 | | 8 | |
a1 = |
| = |
| = |
| = 2 |
| | xB−xA | | 1+3 | | 4 | |
a
1*a
2 = −1
2*a
2 = −1
| | 1 | |
y = − |
| x−5 − prosta zawierająca wysokość z wierzchołka C |
| | 2 | |
prosta AB:
y=a
1*x+b
1
y=2x+b
1
B = (1; 5) więc
5 = 2*1+b
1
b
1 = 3
y = 2x+3 − prosta AB
{y = 2x+3
4x+6 = −x−10
5x = −16 |:5
y = 2x+3
| | 16 | | 17 | |
D = (− |
| ; − |
| ) − szukany drugi koniec wysokości |
| | 5 | | 5 | |
2 kwi 11:36
Jerzy:
2 kwi 11:37
teddy: strasznie wam dziękuje<3
2 kwi 11:41