Granica funkcji
Granicznik: Jak policzyć granice:
x−>0
+
x−>
∞
Póbuję d'Hospital, lecz delikatnie nieładne wyniki otrzymuję.
2 kwi 09:12
Leszek: | | e −nx + x( −ne(−n−1)x) | |
A) z reguly H....lim |
| → .....( uprosc przez ex ) |
| | ex | |
2 kwi 09:34
jc: | xe−nx | | x | |
| = |
| * e−nx |
| ex−1 | | ex−1 | |
Granicą pierwszego czynnika jest 1, drugiego również 1, iloczyn = 1.
Jak chcesz stosować H, to stosuj tylko do pierwszego czynnika.
2 kwi 09:40
Granicznik: jc, piszesz o d'Hospitalu do granicy x−>0
+
2 kwi 09:52
jc: Nie ma znaczenia, z której strony idziesz do zera.
x→0
2 kwi 09:59
Granicznik: Dobrze, dla pewności:
w A otrzymałem 0
w B otrzymałem 1
W porządku?
Badam jednostajność szeregu o podanych wyrazach dla x ∊ (0, ∞); jeżeli dobrze rozumiem,
powinien nie być jednostajnie zbieżny, lecz być zbieżny niemal jednostajnie i punktowo.
2 kwi 10:08
jc: Odwrotnie, A=1, B=0.
2 kwi 10:22
Granicznik: Chwilka, nie zgadza mi się B... Mógłbyś rozpisać trochę?
2 kwi 10:35
jc: W B oba czynniki dążą do zera.
2 kwi 11:02