Nierówność logarytmiczna
Giqs: Witam, mam problem z następującym zadaniem:
log
8(x) + log
82(x) + log
83(x) + ... + <
12
Zapisałem nierówność w następującej postaci:
log
8(x + x
2 + x
3 + ...) < log
8(
√8)
x + x
2 + x
3 + ... + <
√8
Obliczyłem S
n przy q = x: (Czy można z tego korzystać nic nie wiedząc o q?)
Utknąłem w tym miejscu.
Prosiłbym o jakąś wskazówkę
1 kwi 22:04
Tadeusz:
ciekawe wyłączenie już w pierwszym kroku
1 kwi 22:08
janek191:
a
1 = log
8 x
q = log
8 x
I q I < 1
itd.
1 kwi 22:15
Giqs: Racja, złe wyłączenie.
Dzięki janek, kompletnie zapomniałem o tym, że nieskończony ciąg ma inną sumę
1 kwi 22:31
Giqs: (log
8(x) < 1 ⋀ log
8{x} > − 1) ⇒ (x < 8 ⋀ x >
18) ⇒ x ∊ (
18, 8)
| | 1 | |
log8(x) < |
| − log8(x), x >0 |
| | 2 | |
log
8(x
32) < log
8(
√8)
x
32 <
√8
x < 2
x ∊ (
18, 8)
x < 2 ⇒ x ∊ (
18, 2)
x > 0
1 kwi 22:38