matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znaleźć równania różniczkowe rodziny krzywych
wedwemd:
y
2
=2ax−a
2
Zrobiłem to tak: y
2
=2ax−a
2
|()' 2y*y'=2a |:2 a=y*y' y
2
=2y*y'*x−y
2
*(y')
2
Jak wyznaczyć y'
1 kwi 21:51