Ze zbioru {-2, -1, 0, 1, 2} losujemy...
avdava: Ze zbioru {−2, −1, 0, 1, 2} losujemy kolejno bez zwracania liczbę "a" i następnie liczbę "b" i
zapisujemy wzór funkcji f(x) = ax+b. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że otrymamy wzór
funkcji:
a) malejącej
b) przyjmującej dla argumentu 0 wartość dodatnią
c) stałej
d) której wykres przecina oś Oy poniżej początku układu współrzędnych
Podpunkt a) i c) zrobiłem wyszło mi 2/5, ponieważ z 5 tych cyfr tylko −2 i −1 są cyframi
mniejszymi od zera i z 5 tych cyfr tylko podstawiając 1 cyfrę (0) wyjdzie nam 0x
Czy ktoś mógłby mnie nakierować jak zrobić podpunkt b)? Próbowałem pod każdego x podstawić 0 i
wyszło mi że tylko w 10 funkcjach z 20 wychodzi wartość dodatnia więc wychodzi 1/2 ale w
odpowiedziach jest 2/5
Z góry dziękuję za pomoc
1 kwi 20:55
ite:

b/ Takie trzy sytuacje nas interesują. Jakie wartości muszą przyjmować a i b w każdej z nich?
1 kwi 21:01
avdava: a<0 i b>0 ?
1 kwi 21:21
ite: to ta granatowa, a pozostałe?
1 kwi 21:22
avdava: a=0 i b>0 w przypadku zielonej
a>0 i b>0 w przypadku różowej
1 kwi 21:25
ite: widzisz już jaka jest reguła?
1 kwi 21:33
avdava: b>0
1 kwi 21:39
ite: tak jest : )
f(0)=0*x+b=b, więc dla b>0 również f(0)>0
1 kwi 21:48
ite: * f(0)=a*0+b=b
1 kwi 21:54
avdava: Czyli można to zapisać w ten sposób?
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | |
( |
| * |
| ) + ( |
| * |
| ) + ( |
| * |
| ) + ( |
| * |
| ) + |
| | 5 | | 4 | | 5 | | 4 | | 5 | | 4 | | 5 | | 4 | |
1 kwi 22:03
ite: Czy 22:03 to ma być prawdopodobieństwo zdarzenia, że otrzymamy wzór funkcji przyjmuje dla
argumentu 0 wartość dodatnią?
Na pewno wynik nie jest taki, ponieważ zawsze prawdopodobieństwo przyjmuje wartości niewiększe
od 1.
Interesuje nas tylko wartość współczynnika b (a może przyjąć dowolną z podanych wartości). Musi
być dodatni. Z pięciu możliwych wyników dodatnie są tylko dwa: 1 i 2.
więc P(B) = 2/5
1 kwi 22:30
avdava:

Też chciałem tak zrobić jak napisałeś, ale co jeśli wylosujemy pierwszą liczbę dodatnią? To
wtedy prawdopodobieństwo wylosowania liczby dodatniej (jako drugiej) wynosi już tylko 1/4 bo
jedna z dwóch dodatnich została już wylosowana jako pierwsza. (według mnie)
Dlatego też narysowałem drzewa i tak: z pierwszego drzewa (szansa na wylosowanie −2 jako
pierwszej wynosi 1/5) możemy wylosować dwie dodatnie z czterech (2/4). Z drugiego i piątego
drzewa to samo. Natomiast w 3 i 4 drzewie występuje sytuacją, którą opisałem przed chwilą.
Prawdopodobieństwo wylosowania cyfry 1 wynosi 1/5, natomiast podczas drugiego losowania,
prawdopodobieństwo wylosowania liczby dodatniej (została nam tylko dwójka) wynosi 1/4.
Stąd to działanie (22:03). Wychodzi wtedy 8/20 = 2/5. Jeśli takie liczenie jest błędne to
proszę o poprawienie i wyjaśnienie. Robię tak ponieważ tak mnie nauczono w szkole.
1 kwi 23:52
ite:

Dopiero po tym osttnim rysunku i zapisie widzę, skąd sie wzięły obliczenia 22:03. Wynik jest
poprawny.
A nie rysujecie w szkole jednego drzewka dla całego procesu losowania? Jest szyciej.
D − zdarzenie polegające na wylosowaniu liczby dodatniej, ND − niedodatniej
Wynik
2/5 * 3/4 + 3/5 * 2/4= 2/5
2 kwi 20:55
avdava: Niestety nie spotkałem się z czymś takim na lekcjach. Z drzewek głównie niestety nie korzystamy
za to bardzo często używamy do tego silni i wzoru Newtona, choć nie widzę potrzeby używania
tego w każdym zadaniu skoro są szybkie metody z drzewkami czy nawet jeszcze szybsze − z jednym
drzewkiem.
4 kwi 22:39
ite: Metoda rysowania nie jest specjalnie szybka: jak będzie wyglądać drzewko dla losowania
kolejnych cyfr liczby siedmiocyfrowej (nawet jeśli będziemy rysować tylko gałęzie zdarzeń
sprzyjających) ?
Tu były dwa etapy, więc rysunek pomaga zobaczyć możliwości. Jakby etapów było więcej, to
drzewko by zaciemniało, dlatego korzystacie z uniwersalnej metody czyli stosujecie wzory.
Czasem jedna metoda jest lepsza, czasem druga.
5 kwi 11:58