Macierz przekształcenia liniowego
Magda: Niech: B ⊆ V , B' ⊆ W będą bazami tych przestrzeni. Wyznacz macierz przekształcenia M(T)BB'
T(x, y) = (x−y, x+y, 2x−4y), B = {(1, 0),(0, 1)}, B' = {(1, 1, 1),(1, 1, 0),(1, 0, 0)},
V = R
2, W = R
3
Prosiłabym o pomoc, bo nie wiem zupełnie jak się za to wziąć
1 kwi 20:49
Magda: Czy to są bazy standardowe? Bo w książce mam podany przykład dla takich baz, ale w internecie
nie mogę znaleźć nic podobnego
1 kwi 21:08
ABC: jedna baza jest standardowa a druga nie
obliczasz wartości T na wektorach z bazy B
T(1,0)=(1,1,2)
T(0,1)=(−1,1,−4)
teraz przedstawiasz te wektory jako kombinacje w bazie B'
(1,1,2)=α(1,1,1)+β(1,1,0)+γ(1,0,0)
po obliczeniu α,β,γ wypisujesz je w kolumnie , to będzie pierwsza kolumna twojej macierzy
i potem to samo z (−1,1,4)
1 kwi 22:09
Magda: Dziękuję bardzo, już rozumiem
1 kwi 22:26