matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
licze:
co robic z taka calka? calka xe
x
2
dx
1 kwi 20:10
Jerzy:
Niewiele, podstaw x
2
= t
1 kwi 20:11
licze:
calka z 1/2x e
t
dt? dalej nie wiem, bo ciagle jest x
1 kwi 20:15
Jerzy:
2xdx = dt
1
xdx =
dt
2
1
... =
∫e
t
dt
2
1 kwi 20:19
licze:
no tak.. dziekuje!
1 kwi 20:21