matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ostrosłup
Mikołaj :
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna równa 10 jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 60˚. Oblicz pole całkowite i objętość ostrosłupa.
1 kwi 20:04
Saizou :
x=20 z trójkąta ekierkowego H=20
√
3
2
x=
h h−wysokośc trójkąta równobocznego
3
dokończ
1 kwi 20:08
Mila:
1) |OC|=5
10
√
3
H=
=5
√
3
2
1
5
|EO|=
|OC|=
=2.5
2
2
|EC|=7.5
a
√
3
=7.5
2
a=5
√
3
2) W ΔSOE: h
2
=(2.5)
2
+(5
√
3
)
2
1
325
25*13
h
2
=6.25+75=81
=
=
4
4
4
5
√
13
h=
2
1
1
3) V=
*
a*|EC|*H
3
2
1
P
c
=P
ABC
+3*
a*h
2
licz dalej sam.
1 kwi 23:05