granice
czesc: Czy ktos pomoze z ta granica?
| | 1n+1 | |
lim przy n do +niesk z |
| |
| | n2+2n+1 | |
1 kwi 19:31
janek191:
0
1 kwi 19:32
wredulus_pospolitus:
tam masz w liczniku 1
n+1 
przecież to jest równe 1 zawsze

może to miało być
(−1)n+1
1 kwi 19:32
ZKS:
Czasem 1∞ to symbol nieoznaczony?
1 kwi 19:38
wredulus_pospolitus:
ZKS tu masz DOKŁADNIE 1
wtedy to nie jest symbol nieoznaczony
1 kwi 19:39
wredulus_pospolitus:
| | 0 | | 0 | |
tak samo jak mając limn−>0 |
| = 0 nie ma tutaj symbolu nieoznaczonego |
| |
| | n | | 0 | |
1 kwi 19:39
wredulus_pospolitus:
tylko masz tutaj granicę z DOKŁADNIE 0 przez jakąś tam liczbę
1 kwi 19:41
ZKS:
Wyjaśnisz mi, dlaczego to jest równe 1, a nie 1∞?
1 kwi 19:41
wredulus_pospolitus:
bo masz
1n+1 nie (1 + 'coś zbiegające do 0' )
n+1
tylko masz DOKŁADNIE 1

dokładnie taką wartość.
1.00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000...
1 kwi 19:42
wredulus_pospolitus:
A wiesz, że 1dowolnej potęgi = 1 koniec kropka
1 kwi 19:43
wredulus_pospolitus:
co innego gdyby to było
1.0000000000000000000000000000000000000000000000000000...01n+1
ale tutaj nie ma takiej sytuacji
1 kwi 19:43
ZKS:
Spokojnie, co się tak unosisz?
1 kwi 19:49
wredulus_pospolitus:
ja się nie unoszę −−− ja tam Stoicki spokój zachowuję praktycznie zawsze, a na pewno na forum
1 kwi 19:52
Leszek: Potega : 1n = 1*1*1*1*........*1 , n krotnie mnozysz 1 = 1
Symbol nieoznaczony : ab = 1∞ wystepuje wowczas gdy a→1 i jednoczesnie b →∞
Jezeli a= 1 , czyli 1∞ to= 1 , czyli nie jest to symbol nieoznaczony , symbole nieoznaczone
wystepuja przy granicach czyli gdy a→ 1 , b→∞
1 kwi 22:45
Adamm:
nic nie jest symbolem nieoznaczonym dopóki ktoś nie zdecyduje inaczej
uparliście się na te symbole nieoznaczone... żyć bez tego się nie da?
1 kwi 23:00