Dla jakich wartości parametru m równanie
michał: Dla jakich wartości parametru m równanie (1+2log1/2m)x3+2x2+xlog1/2=0, ma trzy różne
rozwiązania?
1 kwi 18:11
wredulus_pospolitus:
(1+2log
1/2m)x
3+2x
2+xlog
1/2tu czegoś brakuje 
=0
1 kwi 18:18
michał: tak, sorki. Jest tam m
1 kwi 18:20
wredulus_pospolitus:
(1+2log1/2m)x3+2x2+xlog1/2m =0
dla ułatwienia zapiszmy:
a = log1/2m
i mamy:
(1 + 2a)x3 + 2x2 + ax = 0 ⇔ x[ (1+2a)x2 + 2x + a ] = 0
jedno rozwiązanie masz: x = 0
sprawdzasz dla jakiego 'a' masz dwa RÓŻNE (i różne x=0) rozwiązania w równaniu:
(1+2a)x2 + 2x + a = 0
1 kwi 18:23
michał: Dałoby się tę funkcje pogrupować?
1 kwi 18:27
michał: Nieważne. Oczywiście, że się nie da
1 kwi 18:28