Dane jest równanie
Krzysiek: Dane jest równanie (x2+1/a2x−2a)−(1/2−ax)=(x/a) z niewiadomą x. Zbadaj, dla jakich wartości a
równanie
a) ma dwa różne pierwiastki;
b) ma jeden pierwiastek.
nie rozumiem czemu w podpunkcie b) w odpowiedziach jest a=1 i a=−2
Zastanawia mnie to z uwagi,że a=−2 wykluczyli zakładając,aby wyrażenie istniało wieć mianowniki
muszą być
różne od 0 więc a ≠0 i ax−2≠0
1 kwi 17:53
wredulus_pospolitus:
zapisz to równanie 'po ludzku'
1 kwi 17:58
Krzysiek: | x1+1 | | 1 | | x | |
| − |
| = |
| |
| a2x−2a | | 2−ax | | a | |
1 kwi 18:04
Krzysiek: tu już poprawione na dobre
| x2+1 | | 1 | | x | |
| − |
| = |
| |
| a2x−2a | | 2−ax | | a | |
1 kwi 18:05
wredulus_pospolitus:
| x2+1 | | 1 | | x | |
| − |
| = |
| |
| a2x − 2a | | 2−ax | | a | |
| x2+1 | | 1 | | x | |
| + |
| = |
| |
| a(ax − 2) | | ax − 2 | | a | |
założenia:
| | 2 | |
a ≠ 0 ; ax ≠ 2 −−−> x ≠ |
| |
| | a | |
zapewne dla a = −2 będziemy mieli drugą równość ... sprawdźmy:
a = −2 −−−> x = −1
a*(ax−2) = −2*(−2*(−1) − 2) = −2*(2 − 2) =
0
1 kwi 18:31
Krzysiek: okej tylko wcześniej wykluczyliśmy a=−2 ze wzgledu na mianownik a(ax−2)
1 kwi 18:34