stereo
jaros:

Średnica okręgu jest równa 29 cm. Przez jeden z końców średnicy tego okręgu poprowadzono
cięciwę długości 20 cm. Cięciwa ta obraca się do okoła danej średnicy. Oblicz pole powierzchni
otrzymanej były.
IACI = 29
IABI = 20
z tw. Pitagorasa ==> x
2 + 20
2 = 29
==> x=21
I co dalej?
1 kwi 17:47
wredulus_pospolitus:

Podstawowe pytanie −−− JAKĄ FIGURĘ otrzymamy poprzez obrót AB względem AC

I odpowiedź brzmi .... stożek (przedstawiony na rysunku)
1 kwi 17:57
jaros: Sorka wracałem busem, w jaki sposób coś wyznaczyć na rysunku?
Dorysować proste do punktu C?
1 kwi 18:42
wredulus_pospolitus:
zależy jakie 'coś' chcesz wyznaczyć
1 kwi 18:50
jaros: No załóżmy promień bo tworząca już mam, a potem wyznacza sobie wysokość z Pitagorasa i po
zadaniu
1 kwi 18:56
wredulus_pospolitus:
krok 1:
wyznaczasz cos(∡BAC} przy pomocy |AC| i |AB| oraz wiedzmy, że ΔABC jest prostokątny
krok 2:
mając cos(∡BAC} wyznaczasz |AD| = H (D −−− środek okręgu podstawy stożka)
krok 3:
wyznaczasz |BD| czy to z sinusa, czy to z tw. Pitagorasa
Podstawiasz do wzoru na Pc
1 kwi 18:59
jaros: | | 20 | |
Sprawdzi mnie ktoś czy cosα = |
| |
| | 29 | |
1 kwi 19:10
wredulus_pospolitus:
da
1 kwi 19:12
Patryk: Straszne wyniki, policzyłem BC = 21, licze pole trójkąta ABC(prostokątny), P = 210, z drugiego
| | 420 | |
wzoru mam P = 1/2*AC*r = 210 .... i wychodzi r = |
| |
| | 29 | |
1 kwi 19:15
jaros: Oj oj coś mi tak bardzo brzydko wychodzi, ktoś to przeliczy?
1 kwi 19:17
jaros: No dokładnie wyniki okropne
1 kwi 19:17
jaros: A ktoś pociągnę ten pomysł z cosinusem?
1 kwi 19:18
Patryk: cosα = r / AB
1 kwi 19:23
Patryk: α − kąt BAC, wystarczy podstawić i policzysz promien podstawy stożka
1 kwi 19:25
wredulus_pospolitus:
| | 20 | | H | | 400 | |
cosα = |
| = |
| −> H = |
| |
| | 29 | | 20 | | 29 | |
| | 4002 | | 292r2 | | 400*292 | |
H2 + r2 = 400 −> |
| + |
| = |
| |
| | 292 | | 292 | | 292 | |
| | 400(292 − 400) | | 400*441 | |
r2 = |
| = |
| |
| | 292 | | 292 | |
1 kwi 19:30
wredulus_pospolitus:
| | r | |
Patryk −−−− nie cosα tylko sinα wtedy jest równy |
| |
| | |AB| | |
1 kwi 19:30
Patryk: A fakt, to wylicz sobie z jedynki trygonometrycznej sin i wtedy zastosuj wzór
1 kwi 19:35
1 kwi 19:36
jaros: Powie mi ktoś dlaczego do pola nie wliczamy pola podstawy?
1 kwi 20:05
wredulus_pospolitus:
Ponieważ pole wytacza odcinek AB ... jego obrót tworzy nam powierzchnię boczną stożka, a jego
podstawa pozostaje pusta.
Jeżeli nie potrafisz sobie tego wyobrazić, to spójrz na kieliszek w kształcie stożka.
1 kwi 20:11
jaros: Ok dziękuje
1 kwi 20:16