Wykaż, że 3 jest dzielnikiem 7^n - 1
Dani: Wykaż, że 3 jest dzielnikiem 7n − 1.
Robiąc to z indukcji mam:
1. n0 = 1
71 − 1 = 6
2. n=k
7k+1 − 1 i dalej nie wiem jak to rozpisać.
Bardzo proszę o pomoc.
1 kwi 17:29
janek191:
2) 7k − 1 = 3 t
3) Pokazać,że
7k+1 − 1 = 3 s
1 kwi 17:33
wredulus_pospolitus:
i zauważ że
7k+1 − 1 = 7*7k − 1 = 7*7k − 7 + 6
dokończ
1 kwi 17:45
Mila:
II sposób
7=1(mod3) /
n
7
n=1(mod3) /−1
7
n−1=0 (mod3)⇔3|(7
n−1)
III sposób
| | | | | |
7n=(6+1)n=6n+ | *6n−1+....+ | *61+1=3*k+1, k∊N |
| | | |
Każdy składnik sumy oprócz ostatniego jest podzielny przez 3⇒
7
n−1=3k+1−1=3k
1 kwi 18:38
Saizou :
III sposób
Skorzystać ze wzoru an−1=(a−1)(an−1+an−2+...+a2+a+1)
dla a=7
1 kwi 20:05
Saizou : * IV
1 kwi 20:08
Dani: Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc.
1 kwi 20:43