Bryły
Mariusz:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o przyprostokątnej długości 2. Krawędzie boczne
ostorsłupa mają długość 2.
Jego objętość jest równa?
1 kwi 17:27
Mariusz: Pomoże ktoś,wgl nie wiem jak się za to zabrać
1 kwi 17:49
wredulus_pospolitus:
Trójkąt równoramienny o przyprostokątnej długości 2

Czyli w podstawie jest trójkąt prostokątny równoramienny
1 kwi 17:52
wredulus_pospolitus:
Skoro wszystkie krawędzie boczne są sobie równe, to znaczy że spodek wysokości tego ostrosłupa
jest w punkcie, który jest środkiem okręgu OPISANEGO na podstawie.
A gdzie znajduje się środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym
1 kwi 17:53
Mariusz:
c2=22+22
c2=4+4
c2=8
c=2√2
krawędź boczna ma długość 2/3
1 kwi 17:53
Mariusz:
w połowie przeciwprostokątnej
1 kwi 17:55
wredulus_pospolitus:

więc otrzymujesz taki trójkąt prostokątny (jeżeli 2/3 to krawędź boczna)
wyznaczasz H i podstawiasz dane do wzoru na objętość ostrosłupa
1 kwi 18:22