Przedstawić w postaci trygonometrycznej liczbę zespoloną
Olek: Przedstawić w postaci trygonometrycznej liczbę zespoloną:
(2−2i)(
√3 + i)
Doszedłem do czegoś takiego
Ale wygląda podejrzanie żeby znaleźć α
1 kwi 17:24
Olek: w sumie α to 75 chyba na oko
1 kwi 17:25
janek191:
α = 345o
1 kwi 17:30
Olek: A jak to znaleźć? bo ja coś chciałem kombinować z sumą i różnicą, ale słabo wyszło
1 kwi 17:32
janek191:
| | √6 − √2 | | √2 − √6 | |
sin (360o − 15o) = − sin 15o = − ( |
| ) = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | √6 + √2 | |
cos ( 360o − 15o) = cos 15o = |
| |
| | 4 | |
1 kwi 17:36
ICSP: Przedstaw liczby
2 − 2i
√3 + i
w postaci trygonometrycznej
Następnie je wymnóż (jeżeli mnożymy dwie liczby w postaci trygonometrycznej to ich argumenty
dodajemy a moduły mnozymy)
1 kwi 17:39
Olek: Dziękuję za odpowiedzi, a taki przykład
sinα + icosα
1 kwi 18:35
ICSP: | | π | | π | |
= cos( |
| − α) + isin( |
| − α) |
| | 2 | | 2 | |
1 kwi 18:52