matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowoód
Marta:
1
1
Uzaadnij, że a>0 i
√
a
+
=
√
7
to a+
jest liczba całkowitą
√
a
a
1 kwi 17:10
ICSP:
1
1
a +
= (
√
a
+
)
2
− 2
a
√
a
Rozpisz prawą stronę a zobaczysz faktyczną równość.
1 kwi 17:16
janek191:
Podnosimy do kwadratu: a >0
1
a + 2 +
= 7
a
1
a +
= 5
a
1 kwi 17:16