prawdopod.
Patryk: Zdarzenia losowe A, B zawarte w Ω są takie, że P(A∪B)=0,9; P(A∩B′)=0,2; P(A′∩B)=0,4. Oblicz
prawdopodobieństwo warunkowe P(A|B).
Nie jestem pewien czy dobrze to zrobiłem:
P(A∩B) = 0,3
P(B) = 0,4 + 0,3 = 0,7
1 kwi 16:56
Patryk: Ktoś bedzie w stanie to sprawdzić?
1 kwi 17:45
wredulus_pospolitus:
P(AnB') = P(A) − P(AnB)
P(AnB') = P(B) − P(AnB)
więc:
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB) = P(AnB') + P(A'nB) + P(AnB) −−− > P(AnB) = 0.9 − 0.2 − 0.4 =
0.3
P(B) = 0.7
jest ok
1 kwi 17:48
Patryk: Ok, dzięki za sprawdzenie
1 kwi 17:53