Weryfikacja zadania funkcje trygonometryczne
Sterydian14: Cześć ! Dostałem zadanie w którym mam podać właściwości trygonometryczne kąta 90°.
Więc tak, przyjąłem, że p= 0,2
Uzyskałem następujące wyniki
Sin = 1
Cos = 0
tg= nie istnieje
Ctg= 0/2
Czy te odpowiedzi są prawidłowe?
Z góry dziękuję
1 kwi 16:19
Jerzy:
Prawidłowe.
1 kwi 16:23
Sterydian14: Mam jeszcze jedno pytanie, czy ramię końcowe zawsze jest tym na którym kąt się kończy? Co w
przypadku
Właściwości kąta 0 i 360 ° ?
1 kwi 16:26
Jerzy:
W obu przypadkach jest to dodatnia część osi OX
1 kwi 16:28
Mila:

Nie możesz pisać sin bez argumentu.
zapis sin =1 jest bez sensu
| | π | |
sin(90o)=1 lub sin |
| =1 |
| | 2 | |
=======================
P=(0, 1), r=1
| | y | | x | | y | | x | |
sinα= |
| , cos α= |
| , tgα= |
| , ctgα= |
| |
| | r | | r | | x | | y | |
| | 1 | |
tg(90o)= |
| − nie istnieje |
| | 0 | |
1 kwi 18:53