równania róźniczkowe
abc: Znajdź całkę ogólną równania x'+sinx+tcosx+t=0
1 kwi 16:17
abc: .
1 kwi 16:51
abc: .
1 kwi 18:51
wredulus_pospolitus:
NA PEWNO tak wygląda to równanie różniczkowe
1 kwi 18:52
abc: Dokładnie tak wygląda. Jest jeszcze wskazówka by podstawić tgx2=u
1 kwi 19:06
Mariusz:
x'+sinx+tcosx+t=0
dx+(sinx+tcosx+t)dt=0
P(t,x)=sinx+tcosx+t
Q(t,x)=1
| δP | | δQ | |
| − |
| =cos(x)−tsin(x) |
| δx | | δt | |
| δP | | δQ | |
| − |
| =Q(t,x)f(t)−P(t,x)g(x) |
| δx | | δt | |
cos(x)−tsin(x)=f(t)−(sinx+tcosx+t)g(x)
cos(x)−tsin(x)=f(t)−(sinx+t(1+cosx))g(x)
| | Bsinx | |
cos(x)−tsin(x)=A−(sinx+t(1+cosx)) |
| |
| | (1+cosx)2 | |
A=1
B=−1
f(t)=1
| et | | etsinx | |
| x'+ |
| +tet=0 |
| 1+cosx | | 1+cosx | |
a to jest już równanie zupełne
tak więc i bez podpowiedzi powinieneś je rozwiązać geniusiu
2 kwi 07:14
Mariusz:
Oczywiście zaproponowane podstawienie prowadzi do równania liniowego
ale nawet ci którzy rozwiązują takie równania schematycznie powinni je sprowadzić do zupełnego
2 kwi 07:22