Całka z 1/pierw z x +1
Pepe: oblicz całkę ∫dx/(√x+1)
Wydaje się prosta, ale nie wiem jak do niej podejść. Mógłby mi ktoś pomóc?
1 kwi 15:12
Jerzy:
Podstaw: √x + 1 = t
1 kwi 15:15
Leszek: Podstawienie :
√x +1 = t ⇒ dx= 2
√xdt ,
√x = t −1
| | t−1 | |
Otrzymasz 2 ∫ |
| dt = 2 ∫ ( 1− 1/t)dt = ....... |
| | t | |
1 kwi 15:17
Jerzy:
| | 2(t − 1) | |
dx = 2√xdt = 2(t − 1)dt i masz całkę: ∫ |
| dt , a to już banał. |
| | t | |
1 kwi 15:19
Pepe: Dziękuję bardzo. Zapomniałem, że można zamiast
√x wpisać t−1 w podstawieniu . Wynik to
2(
√x+1−ln|
√x+1|) +c
1 kwi 15:30