Znajdź cosinus kąta między przekątnymi ścian bocznych prostopoadłościanu.
sntr37:

Przekątne ścian bocznych prostopadłościanu, wychodzące z tego samego wierzchołka, są nachylone
do płaszczyzny podstawy pod kątami α oraz β. Oblicz cosinus kąta między tymi przekątnymi.
Próbowałem z twierdzenia cosinusów w trójkącie ΔACH jednak nie potrafię wyrazić boków tego
trójkąta tylko i wyłącznie za pomocą funkcji kątów α i β.
Prosiłbym o dokładną podpowiedź lub nawet rozwiązanie.
Bardzo proszę o pomoc!
1 kwi 15:03
Leszek: Kat AHC= δ , δ = 180°−(α +β)
cos δ = cos [ 180° − ( α +β )] = cos(α +β) = ........masz taki wzor !
1 kwi 15:07
sntr37: Czy kąty HAC i HAD są przystające? Znalazłem różne opinie na temat położenia "kąta między
przekątną ściany bocznej a płaszczyzną podstawy".
1 kwi 15:20
ite: Panowie, rysunek nie zgadza się z treścią.
1 kwi 15:23
sntr37: Tzn?
1 kwi 15:24
ite:
Przekątne ścian bocznych prostopadłościanu, wychodzące z tego samego wierzchołka,
są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątami α oraz β.
↓
β to kąt <HCD a nie <HCA jak na rysunku
1 kwi 15:27
Leszek: Kolega @ite ma racje , ja tylko spojrzalem na rysunek i rozwiazalem zadania o tresci ,
ze te przekatne scian bocznych tworza z przekatna podstawy katy β i α , wiec jest to
inna wersja zadania , ale nich taka bedzie do zrobienia dla wprawy !
1 kwi 15:34
sntr37: Zadanie jest z próbnej matury od Operonu, na "fejsbukowej" grupie ktoś napisał mi że właśnie
tak mają być oznaczone kąty. Na tym zaś forum znalazłem informację że kąty te (HCA i HCD) są
takie same.
1 kwi 15:47
sntr37: W takim razie ite jak rozwiązać to zadanie?
1 kwi 15:52
ite: | | 1 | |
|DC|≠ |
| |CA| → cos |<HCD|≠cos|<HCA| |
| | 2 | |
czyli te kąty nie są równe
+
tym razem fb nie ma racji
1 kwi 15:56
ite: na fb taki prima aprilis może...
narysuj rysunek z właściwie zaznaczonymi kątami
1 kwi 15:57
Leszek: Jezeli nie ma informacji o podstawie prostopadloscianu to wedlug mnie zadanie nie da sie
rozwiazac , jezeli np. podstawa jes prostokat to da sie szybko rozwiazac !
1 kwi 15:58
sntr37: Nie ma żadnych dodatkowych informacji na temat podstawy więc jest ona prostokątem o dwóch
różnych bokach. Jak w takim razie to rozwiązać?
1 kwi 16:02
ite: prostopadłościan → podstawą jest prostokąt
1 kwi 16:06
sntr37: OK, ale w takim razie jak rozwiązać to zadanie?
1 kwi 16:08
ite: Jeśli nikt nie napisze wcześniej, to wieczorem spróbuję.
Przyjmij, ze znasz długość boku HD = h, wyznacz AD i DC.
Potem wyznacz 1/2 przekątnej AC i np. HC. Jak zapiszesz sinus połowy szukanego kąta za pomocą
tych odcinków, to jest nadzieja, że w wyniku h się uprości.
1 kwi 16:15
sntr37: Zrobiłem już, wynik wyszedł mi taki:
1 kwi 17:05
sntr37: Wynik: (w poprzednim poście przypadkowo wysłałem niedokończony

)
| | 1 | | 1 | | [ |
| + |
| − (ctg2α + ctg2β)] *sinα*sinβ | | | sinα | | sinβ | |
| |
| |
| 2 | |
1 kwi 17:10
sntr37: Wynik jednak błędny, w liczniku w ułamkach z sinα i sinβ obie te funkcje powinny być
podniesione do kwadratu, wtedy wynik wychodzi cosγ=sinαsinβ
1 kwi 17:30
Mila:

1) W ΔADD
1:
W ΔCDD
1:
2)
p
2=a
2+b
2
p
2=e
2+f
2−2ef cosδ
| | b2 | | a2 | | b | | a | |
a2+b2= |
| + |
| − 2* |
| * |
| *cosδ /*cos2α*cos2β |
| | cos2α | | cos2β | | cosα | | cosβ | |
| | a2tg2β+b2tg2α | |
cosδ= |
| * cosα*cosβ⇔ |
| | 2ab | |
| | ctg2β*tg2β+ctg2α*tg2α | |
cosδ= |
| *cosα*cosβ |
| | 2*ctgβ*ctgα | |
| | 2cosα*cosβ | |
cosδ= |
| =sinα*sinβ |
| | 2*ctgβ*ctgα | |
===============================
2)
Jeśli a=b, to α=β
cosδ=sin
2α
1 kwi 18:28
sntr37: Czyli mój wynik jest poprawny

czy konieczne byłoby napisanie punktu 2)? Dziękuję za
odpowiedź
Mila!
1 kwi 18:33
ite: A u mnie 16:15 błąd, bo wysokość ΔAHC nie zaczyna się w połowie przekątnej podstawy : (
1 kwi 18:39
Mila:
Niekoniecznie, zrobiłam to na dwa sposoby i sprawdziłam, czy wg wzoru 18:28 zgadza się
dla a=b.
Nie masz wyniku z książki?
1 kwi 18:40
Mila:
Witaj
ite, czy mój wynik zgadza się z Twoim?
Łatwo o pomyłkę i dlatego pytam
1 kwi 18:41
sntr37: Milu tak jak napisałem wcześniej to zadanie jest z próbnej matury Operonu, nie mam do niej
odpowiedzi

Wynik zgadza się z wynikiem paru innych osób więc raczej jest poprawny.
1 kwi 18:46
1 kwi 18:52
1 kwi 18:54
sntr37: Jak już o Operonie mowa to chciałbym pozostawić tutaj wiadomość dla przyszłych maturzystów:
Nie kupujcie Vademecum Operonu! Ich zadania/rozwiązania mają wiele błędów!
1 kwi 18:55
Mila:
Podany tam sposób mniej pracochłonny.
Dziękuję za linka.
1 kwi 18:57
Micha: Z podanej tresci zadania nie wynika ze podstawa jest prostokatem , moze to byc np.romb
i co wtedy ? ?
1 kwi 19:25
sntr37: Jest to prostopadłościan. Ścianami (nie tylko bocznymi) prostopadłościanu są prostokąty.
1 kwi 19:33