Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a i b prawdziwa jest nierówność 2a²
Jay: Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a i b prawdziwa jest nierówność 2a² − 6ab + 15b² ≥
0.
1 kwi 14:49
ford:
2a2 − 6ab + 15b2 ≥ 0
a2 + a2 − 6ab + 9b2 + 6b2 ≥ 0
a2 + (a−3b)2 + 6b2 ≥ 0
Wyrażenie a2 + (a−3b)2 + 6b2, jako suma kwadratów trzech liczb rzeczywistych, jest zawsze
nieujemne
1 kwi 14:50
PW: Można zastosować nierówność między średnią arytmetyczną a geometryczną:
2a2 + 15b2 ≥ 2√2a215b2 = 2√30(ab)2 ≥ 2•5|ab| = 10 |ab| ≥ 6|ab| ≥ 6ab
1 kwi 15:03
PW: Trzeci sposób:
Zauważmy, że jeżeli co najmniej jedna z liczb a, b jest zerem, to nierówność jest prawdziwa.
Jeżeli liczby a i b są różne od zera i mają przeciwne znaki, to również nierówność jest
prawdziwa (lewa strona jest sumą trzech dodatnich składników).
Jeżeli liczby a i b są tego samego znaku, to można oznaczyć
b = ka, k > 0
i nierówność przyjmuje postać
(*) 2a2 − 6a2k + 15 a2k2 > 0, k > 0
a2(2 − 6k + 15 k2) > 0
15k2 − 6k + 2 > 0, k > 0.
Δ = 36 − 120 < 0, i współczynnik przy k2 jest dodatni, a więc nierówność i równoważna jej
badana nierówność (*) jest prawdziwa.
1 kwi 15:18
Jay: Dziękuję za pomoc!
1 kwi 15:24