oblicz wysokość, pole i obwód trapezu
vhue: Podstawy trapezu mają długość 5 i 11 cm. Ramiona tworzą z dłuższą podstawą kąty 30 i 45 stopni.
a) oblicz długość wysokości tego trapezu
b) oblicz pole powierzchni
c) oblicz obwód trapezu
1 kwi 14:26
Jerzy:
Zrób rysunek i może coś ci się rozjaśni.
1 kwi 14:44
vhue: Wszystko narysowałam,ale nic nie mogę wymyślić jak to rozwiązać
1 kwi 14:53
1 kwi 14:54
vhue: Piotr skąd się to wzięło?
1 kwi 15:09
piotr:
1 kwi 15:27
a@b:

x
√3+x= 6 ⇒ x(
√3+1)=6 ⇒ x= 3(
√3−1)
h=x=3(
√3−1)
============
L( trapezu) =16+2x+x
√2 =16+x(2+
√2)=....
2 kwi 00:06